Arvot

Arvot ovat nykyään tärkeä aihe, ja ne kertovat paljon yrityksestä ja sen toimintatavoista, sekä siitä, miten nämä toimintatavat heijastuvat asiakkaiden toimintoihin. Olen sitä mieltä, että yrityksillä on suuri vastuu ja tämän myötä myös mahdollisuus vaikuttaa ihan pienen ihmisen valintoihin. Ja tästä taas muodostuu merkittävä vaikutus niin yhteiskunnallisiin asioihin kuin ympäristöasioihin. Nyt kerron, mitä Sikin Sokin haluaa viestittää toiminnallaan ja miten se vaikuttaa edellä mainittuihin asioihin.

Ympäristö ja ekologia:

Kun etsin yritykselleni mahdollista toimittajaa, pidin ensiarvoisen tärkeänä sitä, että meidän arvomme kohtasivat. Halusin, että yrityksen toiminta on läpinäkyvää ja että he toimivat ympäristöä kunnioittaen. Halusin, että ei mennä siitä, mistä aita on matalin, vaan yritetään tehdä asiat hieman paremmin kuin muut. Tärkeää oli myös se, että tavara tulee vähintään Euroopasta, sillä en nähnyt järkeä siinä, että tuote rahdataan toiselta puolelta maailmaa, ellei se ole täysin välttämätöntä. Löysin kankailleni ja ensimmäisille vaatteilleni toimittajan, joka selvästi haluaa tehdä asiat hieman paremmin.

Tiesitkö, että tekstiiliteollisuus on yksi suurimmista ongelmista ympäristön kannalta? Kaikki Sikin Sokin kankaat ja tuotteet valmistetaan tilauksesta. Nykyään ihmiset, joilla on ostohousut jalassa, haluavat kaiken heti, mielellään tavaraa, jonka haluaisit pitäisi olla jo eilen perillä. Lähden omalla yritystoiminnallani haastamaan tätä ajatusta. Kun tuotteet valmistetaan tilauksesta, kankaan tai vaatteen hinta on korkeampi, ja toimitusaika on pidempi. Haastan asiakkaitani odottamaan, malttamaan ja harkitsemaan ostoksiaan.

Kankaiden painatuksessa käytetyt värit ovat vesipohjaisia ja näin ollen mahdollisimman ekologisia. Sitten kun tilaat vaatteen Sikin Sokin verkkokaupasta, tämän vaatteen kangas painetaan ainoastaan niiltä kohdin, mistä leikataan esimerkiksi t-paidan kappaleet. Eli tässäkin on huomioitu painoväreistä aiheutuva kulutus ja minimoitu se, ettei paineta kangasta koko leveydeltä vaan ainoastaan sen verran, kuin tarvitaan kunkin kokoiseen paitaan. Aika uskomatonta, eikö?

Tuotteet pakataan biohajoavaan postituspussiin, eikä pakkaukseen sisälle laiteta tukkua paperiroskaa. Siellä on ainoastaan pieni kortti, jossa on ohjeet siitä, mistä löydät kankaiden ja tuotteiden hoito-ohjeet.

Suunnittelu:

Kävin hienon keskustelun potentiaalisen yhteistyökumppanin kanssa, hän sanoi: ‘Jos joku pahottaa mielensä, niin silloin olet onnistunut.’ En tietenkään suoranaisesti lähde tavoittelemaan sitä, että joku pahoittaa mielensä, mutta tämä lausahdus resonoi. En hyväksy muun muassa rasismia ihonvärin, seksuaalisuuden tai muun taustan vuoksi. Mutta jos voin suunnitella jotain ihmiskuntaa ravistavaa ja keskustelua herättävää, niin silloin haluan olla siinä mukana. Suunnittelussa käytän lähtökohtaisesti inspiraationa päivittäistä elämääni, jotain mikä on resonoinut minuun, ja välillä niistä ajatuksista ja tapahtumista tulee aika eeppisiä juttuja.

Rakastan värejä ja kuoseja, sekä näiden villejä yhdistelmiä. Olet ehkä jo huomannut kirkkaiden värien sekamelskaa ja sen, miten olen pari klassikkoa uudistanut vähän omalla tavallani. Haluan myös tuoda ilmi sen, että ekologisuus ja vastuullisuus ei tarkoita perunasäkkejä ja maanläheisiä värejä, jos niin ei halua. Suunnitelmissani en lähde tavoittelemaan jatkuvasti muuttuvia muotivärejä, vaan haluan tehdä ajatonta ja ikuista, vaikka se ei ikinä olisikaan siellä muodin huipulla. Tällaisesta suunnittelusta on kaikille suomalaisille tuttu Marimekko. Toki Marimekko seuraa trendejä ja uudistaa mallistoaan, mutta edelleen heillä on täysin omanlainen ja tunnistettava tyyli, joka on rohkea ja rajoja rikkova.

Viestintä:

Haluan viestiä yhteistyökumppaneilleni ja asiakkaillemme, että olen vähän outo ja teen asioita omalla tavallani, ja se on ihan OK, että myös muut voivat olla samanlaisia. Erilaisuus on rikkaus, ja asioista pitää voida puhua avoimesti. Vuoropuhelu minun, asiakkaan ja yhteistyökumppanin välillä on ensiarvoisen tärkeää, jotta jokainen tuntee, että tässä ollaan samalla asialla, ja kohtelu on kaikille reilua. Minulla on aina ollut erittäin korkea oikeudenmukaisuuden taju, ja en voi sietää eriarvoista kohtelua. Eriarvoinen kohtelu on erittäin yleistä yritysmaailmassa, ja olen täällä yrittämässä tuoda erilaisen lähestymistavan. Jos ikinä olen tilanteessa, että tästä yhden ihmisen yrityksestä tulee suurempi, haluan, että tämä teksti ja lupaus ovat edelleen täällä, ja haluan joutua seisomaan sanojeni takana.

Jos edellä mainitut asiat ovat sinullekin tärkeitä, niin olet oikeassa paikassa. Tervetuloa!”

Piditkö näkemästäsi? Jaa helposti se tästä.
fiFinnish